Tech

​Amazon Prime Day is weer uitgesteld

We wisten al dat Prime Day niet zoals normaal in juli zou plaatsvinden, maar augustus blijkt ook te optimistisch. Het winkelplatform zal namelijk volgens geruchten pas in oktober zijn welbekende uitverkoop houden. Prime Day is exclusief voor mensen die een Prime-abonnement hebben.
Amazon Prime
Niet dat het moeilijk is om zo’n abonnement te krijgen: de eerste 30 dagen is het gratis, daarna kost het je 2,99 euro per maand. Je krijgt er dan meteen bepaalde voordelen bij op gamestreamingdienst Twitch en toegang tot Amazon’s antwoord op Netflix: Amazon Prime Video.

Het idee van Prime Day is dat je met zo’n abonnement, waarmee je normaliter vaker speciale aanbiedingen krijgt en veelal gratis bezorging, ineens honderden producten met enorme korting kan kopen.

Door de maatregelen rondom het virus is het enorm druk bij online winkels, waardoor je menig bestelling echt niet meer zomaar dezelfde of de volgende dag ontvangt. Geen probleem natuurlijk, maar er zijn winkels die echt enorme achterstand hebben opgelopen door de enorme drukte.

Ach, het leven van een pakketbezorger kent ook UPS en downs.

Grote vertraging
Kijk bijvoorbeeld naar doe-het-zelf-zaken als Kwantum en Karwei, die bestellingen vertragen en vertragen om vervolgens te mailen dat het momenteel even niet te zeggen is wanneer de bestelling precies zal worden ingepakt en verstuurd.

En dan is er ook nog de enorme drukte bij distributiebedrijven. Menig PostNL-medewerker draait overuren om maar te zorgen dat al die pakketjes bij de mensen thuis worden afgeleverd. Het is ook bij leveranciers van boodschappen enorm druk, waardoor er amper nog reclame wordt gemaakt voor deze diensten. Jumbo, Albert Heijn en Picnic kunnen bijna niet aan de enorme vraag naar boodschappenbezorging voldoen.

Geen wonder dus dat het grootste winkeldistributieplatform ter wereld, Amazon, daar ook mee te kampen heeft. Hierop veranderde het de Prime Day al eerder, maar is nu genoodzaakt om dit nogmaals te verzetten. Business Insider schrijft dat Amazon deze week zijn verkopers heeft geïnformeerd over dit verlate moment.

Prime Day
Prime Day wordt nu verwacht in de week van 5 oktober. Het is echt een dag waarop verkopers moeten anticiperen, want het is het moment om flinke winsten te behalen en veel producten te verkopen. Prime Day is gestart in 2015 en uitgegroeid tot een online shopfenomeen dat zich laat vergelijken met een soort Black Friday, maar dan alleen op Amazon. Vorig jaar werden er op Amazon 175 miljoen (!) producten verkocht op Prime Day.

Logisch dus dat klanten er flink op zitten te wachten, maar ook verkopers en Amazon zelf. Tegelijkertijd komt het nu simpelweg niet uit, door alle maatregelen. Immers weten mensen nu online retailers al zo goed te vinden, dat een uitverkoop met diepe afprijzingen ergens ook niet echt nodig is.

Wie weet hoe de wereld in er in oktober uitziet, en of we dan meer dan 175 miljoen producten op de retailsite gaan kopen. In ieder geval lijkt het niet verstandig om de uitverkoop vervolgens nog meer uit te stellen, want dan komen Singles Day, Black Friday en Cyber Monday wel heel erg in de buurt.