Tech

Goed nieuws als je een .com in je bezit hebt

Het voelt altijd alsof je een lot uit de loterij treft wanneer je een domeinnaam wil registreren die nog vrij is. Zeker als het een vrij normaal woord is, zoals Booking of Wine. Die namen komen echter wel met hun nadelen: je kunt geen rechten aanvragen op simpelweg Booking of Wine als handelsmerk. Maar vanaf nu kan dat wel met Booking en Wine.
Booking
Het Hogere Gerechtshof in de Verenigde Staten heeft bepaald dat generieke domeinnamen wel een handelsmerk kunnen zijn. Dit is naar voren gekomen in een rechtszaak van Booking.com. Het US Patent and Trademark Office vond dat het te generiek was met .com erachter, maar daar hebben rechters anders over besloten. Dat betekent dat Booking.com straks mensen kan aanklagen die deze naam zonder toestemming gebruiken.

Booking meent dat consumenten de term Booking.com inderdaad met een specifieke website associeren en niet iets dat zomaar naar allerlei reiswebsites kon verwijzen. Je zou als je bij Trivago werkt ook niet zeggen “ik werk bij een booking-website”, maar wel “ik werk bij een boekingswebsite” (in het Engels dus: booking website). Goed nieuws dus ook voor bol.

Handelsnaam
Een handelsnaam krijg je in Nederland door simpelweg een onderneming te hebben. Dat betekent echter niet dat je je even bij de KvK moet inschrijven en klaar: je moet ook echt met je onderneming openbaar bekend zijn en winst willen behalen. Je moet zorgen dat de naam van je bedrijf bekend is, want dat is je handelsnaam. Je hoeft daarvoor niet eens in het handelsregister bekend te zijn, maar het is natuurlijk wel verstandig. Je kunt dan namelijk meteen checken of niemand anders binnen jouw branche dezelfde naam gebruikt of iets wat daar erg op lijkt. Een fastfoodrestaurant beginnen dat Mc Donalt’s heet, is dus niet zo’n goed idee.

Gebruik je een handelsnaam zonder dat je hiervoor de rechten hebt, dan kan je een boete krijgen tot 4.000 euro. Normaliter wordt de .com van een handelsnaam als iets aparts gezien, maar je kunt deze mede dankzij Booking dus waarschijnlijk vanaf nu of heel binnenkort wel vastleggen.